S-ar putea spune ca plumeria are obiceiuri de crestere relativ constante si previzibile: stim cu totii ca avem de-a face cu un arbore destul de compact, cu frunzis luxuriant. Din punctul acesta de vedere, putem compara plumeria cu o pisica: exceleaza in a face lucruri pe care nu ar trebui sa le faca! Aproape orice regula general acceptata in cultivarea acestei plante va fi din cand in cand incalcata. De exemplu: plumeria are nevoie de mult soare pentru a inflori. Dar ce ne facem cand ne trezim cu flori in garaj sau in casa in mijlocul iernii? Sau: pentru a se ramifica, plumeria trebuie sa infloreasca. Intalnim insa si exemplare cu 30 de varfuri care nu au inflorit decat de 3 ori.
Viteza de crestere a plantei depinde de mai multi factori: varietate, conditii climaterice, nutrienti. Cu toate ca in natura copacul poate ajunge la dimensiuni impresionante, in ghiveci dimensiunile plantei vor fi automat mai reduse. De asemenea, pentru cei care doresc sau sunt nevoiti din cauza climei sa cultive plumeria in ghiveci, cultivatorii au selectionat varietati pitice sau compacte care pot fi mai usor adaptate la un spatiu mai mic.
In timpul anotimpului rece plumeria isi pierde frunzele si va intra in perioada de repaos vegetal. Primavara, atunci cand revine la viata, frunzele cazute nu vor fi inlocuite de altele noi in pozitia din care au cazut acestea, pentru ca planta va produce noi frunze doar in varful fiecarei crengi. Nu este un lucru neobisnuit ca primavara, odata cu dezvoltarea primelor frunze, sa apara si prima inflorescenta.
Florile plumeriei au de obicei cinci petale, dar putem avea si “exceptii” cu patru, sase sau sapte petale. La anumite varietati florile nu se deschid complet si atunci vorbim de floarea-cochilie (shell type).