Close
Str. Palisandrului, nr. 14, Sector 1, București

Plumeria

– Frangipani –

Fete din Hawaii purtand ghirlande de plumeria. Este floarea care te intampina cel mai adesea atunci cand ajungi pe insula.

Planta a primit numele de „Plumeria” in cinstea lui Charles Plumier, botanist francez din secolul XVII. Ea mai este cunoscuta si sub denumirea de „Frangipani”, nume derivat din cel al unui marchiz Italian care a inventat primul parfum avand mirosul acestei flori.

Planta este originara din zonele tropicale ale Insulelor din Pacific, Caraibe, America de Sud si Mexic. Este o floare reprezentativa pentru Hawaii, unde este folosita pentru a realiza acele minunate ghirlande florale, numite „lei”.

De asemenea, plumeria este foarte raspandita si apreciata in Asia (India, Tailanda, Indonezia, Bali), unde o gasim adesea in apropierea templelor.

In India, plumeria poarta numele "Copacul templului"
Arbust luxuriant pe marginea piscinei

Este o planta perena care in natura creste sub forma unui copac, uneori de dimensiuni impresionante.

In zone cu clima temperata, cum este cea a tarii noastre, Plumeria poate fi crescuta fara dificultate in ghivece, cu conditia ca toamna planta sa fie mutata in interior. 

Aici temperatura nu trebuie sa scada sub 10 grade. De asemenea, primavara, cand ghiveciul este din nou mutat afara, trebuie sa ne asiguram ca temperaturile nu mai scad sub 10 grade.

Nu va speriati daca toamna frunzele plantei incep sa cada una cate una, ramanand intr-un final total lipsita de frunzis. Este un proces normal, iar plumeria se va „trezi” din nou la viata primavara. Atentie insa, in momentul in care planta ramane fara frunze, opriti udarea.

In general, desi exotismul ei ar putea sa ne determine sa credem ca este o planta pretentioasa, plumeria este usor de ingrijit si de crescut.

Nu ii place insa sa stea „cu picioarele ude”. ? Udatul excesiv este inamicul ei principal si poate duce la putrezirea plantei. Udati rar, doar cand pamantul este complet uscat, si oferiti-i un pamant care asigura un drenaj bun.

Cel mai indicat este pamantul pentru cactusi, pentru ca plumeria intra in categoria plantelor suculente.

Chiar si in mediul sau nativ, copacul isi pierde frunzele in anotimpul rece

Varietatile de culoare ale acestei plante sunt nenumarate si spectaculoase. Pornind de la clasica specie alba cu interiorul galben, practic orice combinatie intre nuante de galben, alb, roz, rosu, portocaliu si mov sunt posibile. De asemenea, parfumul florilor de plumeria difera si el de la o specie la alta, asemanandu-se cu cel al iasomiei, al crinului, al citricelor, al trandafirului samd. Intensitatea parfumului creste odata cu venirea serii.

Varietate cu flori albe
Plumeria de vanzare
Varietate cu flori roz
frangipani
Cocktail de culori
Plumeria in lumea parfumurilor

Parfumul florilor de plumeria este deseori utilizat in arome cu influente exotice, tropicale.
Dintre parfumurile cele mai cunoscute care au in compozitie nota acestei flori am putea aminti:

Oscar Tropical – Oscar de la Renta
Kenzo Amour Florale – Kenzo
Coral Flower – Lolita Lempicka
Frangipani delle Indie – Tesori d’Oriente
Fabulous in Paradise – Victoria’s Secrets
Roberto Cavalli Exotica – Roberto Cavalli
Very Irresistible Summer Vibrations – Givenchy
Cool Water Sensual Essence – Davidoff
Ange ou Demon le Secret Elixir – Givenchy
Serpentine – Roberto Cavalli

flori exotice plumeria

Îți poți alege plumeria preferata chiar acum