Close
Str. Palisandrului, nr. 14, Sector 1, București
0722271719
Cine este „parintele” plumeriei frangipani? Previous item Flori exotice Lei Day Next item Flori decorative - plumeria

Cine este „parintele” plumeriei frangipani?

Unul dintre cei mai importanti botanisti din secolul 17 era un calugar francez numit Charles Plumier. Acesta a fost trimis de catre rege in Lumea Noua pentru a cerceta diverse plante exotice. De-a lungul cercetarilor sale indelungate, Plumier a descris si a alcatuit schitele multor plante intalnite pe parcursul calatoriilor sale. Calugarul francez nu a daruit insa nici uneia dintre aceste specii numele sau; colegii sai au fost cei care au numit aceasta frumoasa planta “Plumeria”, in cinstea descoperirilor facute de Plumier.

Se pare insa ca adevaratul descoperitor al speciei a fost spaniolul Francisco de Mendoza care, cu un secol inaintea lui Plumier, a alcatuit pentru regele Spaniei un manuscris ce cuprindea informatii despre proprietatile medicinale ale plantelor folosite de populatia azteca. Una dintre plantele descrise in manuscris este ceea ce, peste aproximativ o suta de ani, se va numi “plumeria”.

Cel de-al doilea nume folosit adesea pentru a denumi acest frumos arbust este “frangipani”. Numele deriva din cel al nobilului Italian Frangipani care, in secolul 16, a creat o aroma folosita in parfumarea manusilor. Odata ce oamenii au descoperit parfumul emanat de florile de plumeria, l-au asociat cu aceasta aroma si, de aici, planta a fost numita “frangipani”.

adresa

Str. Palisandrului, nr. 14, Sector 1, București

telefon

0722271719